magyar zászló és címer napja

A magyar zászló és címer napja

A magyar zászló és címer napja 2014 óta hivatalos emléknap.

1848-ban fogadták el a hivatalos magyar zászlót, és tették kötelezővé a kihelyezését a nemzeti ünnepek alkalmával közintézményekre illetve hajókra. 2018-ban ennek a 70 éves évfordulóját ünnepeljük, és ez alkalomból egy különleges eseményre is számíthatunk: március 16-án, a magyar zászló és címer napján egy 1848 méter hosszú magyar zászlót visznek végig az Andrássy úton. Az esemény facebook oldala itt érhető el.

Szilágyi Ákos, az esemény egyik ötletgazdája szerint:

március 15-én a zászló visz ki minket ünnepelni,
míg március 16-án mi visszük ki a zászlót büszkén,
és mi ünnepeljük a zászlót.

Mi kaptuk a megtisztelő feladatot, hogy ezt a zászlót elkészíthetjük. A hatalmas zászló elkészítése különleges feladat számunkra, leginkább a szállítása fog kihívást jelenteni.
Az esemény előkészületeiről, és az ötlet megszületéséről az Echo Tv számolt be Tudakozó című műsorában, ahol vendégként Szilágyi Ákos beszélt az ötletről, illetve nálunk is készítettek egy rövid felvételt, amiben a zászló elkészítéséről érdeklődtek.

https://www.youtube.com/watch?v=qaV40E3ewEo

A címer és a zászló a nemzeti összetartozást fejezi ki, ezért is volt fontos egy külön emléknapot szentelni ezeknek. Az emléknap célja felhívni a magyar emberek figyelmét a nemzeti összetartás fontosságára, a zászlót kiragadni a mindenkori politikai kontextusból, hogy az valóban a nemzetet jelképezze, függetlenül az épp aktuális politikától és politikai szereplőktől.

Magyarország hivatalos zászlaja a piros-fehér-zöld vízszintes sávokból álló trikolór, a nem hivatalos zászló tartalmazza a címert. A nemzeti színeket együtt először 1608-ban használták. A jelenleg is használt címer 1990-ben került végleges alkalmazásra. Előtte 1918-19, 1946-49 között és 1956-ban az úgynevezett Kossuth-címer volt használatban.

Hogyan ünnepeljük a magyar zászló és címer napját?

Aki jelentkezik zászlóvivőnek, az 2018 március 16-án részt vehet az Andrássy úti zászlós felvonuláson. A helyek korlátozottak, ugyanis csak 1848 ember viheti a zászlót. De bárki együtt vonulhat a tömeggel, akár saját zászlóval is.

Emellett bárki kitűzheti otthon a magyar zászlót házfalra, autóra, visszapillantó tükörre. Bármelyik változat megrendelhető webshopunkban.

 

Vissza a blogba