Hírek

A magyar zászló használata törvényi előírásokkal

Jan 29 2020

A magyar zászló használata különféle előírásokhoz kötött. Magyarország zászlaját és annak használatát szabályozza az alkotmány, törvények, rendeletek és magyar szabvány is. Ebben a cikkünkben igyekszünk segítséget nyújtani, legfőképp a helyi önkormányzatok számára, akikre a törvényi előírások kötelezően vonatkoznak, például a kötelező zászlókihelyezésekkel kapcsolatban.

A magyar zászló és címer napja

Mar 13 2017

Március 16. csupán néhány éve a magyar zászló és címer napja. Az utóbbi években minket ért a megtisztelő feladat, hogy a felvonuláshoz elkészíthettük az óriás zászlót.

Gyászzászló használata

Jan 23 2017

A gyászzászló használatát kormányrendelet szabályozza. Az állandó és az eseti gyásznapokon is a gyászzászló használata közintézményekre nézve kötelező jellegű. A nemzeti gyásznap egy nemzetet érintő tragikus esemény miatt létrehozott emléknap. Fekete színű zászló (gyászzászló) kitűzésével emlékezünk erre a napra. A nemzeti gyász és a gyászzászló használata a 237/2001. (XII. 10.) Korm. rendeletben olvasható: 3. § Nemzeti gyász meghirdetése esetén:a) a Magyar Köztársaság lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni,b) a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 7. § (1) bekezdésében meghatározott középületekre zászlóhasználat esetén gyászlobogót kell kifüggeszteni, lobogóhasználat esetén a Magyar...