gyásszzászló használata

Gyászzászló használata

A gyászzászló használatát kormányrendelet szabályozza. Az állandó és az eseti gyásznapokon is a gyászzászló használata közintézményekre nézve kötelező jellegű.

A nemzeti gyásznap egy nemzetet érintő tragikus esemény miatt létrehozott emléknap. Fekete színű zászló (gyászzászló) kitűzésével emlékezünk erre a napra.

A nemzeti gyász és a gyászzászló használata a 237/2001. (XII. 10.) Korm. rendeletben olvasható:

3. § Nemzeti gyász meghirdetése esetén:
a) a Magyar Köztársaság lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni,
b) a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 7. § (1) bekezdésében meghatározott középületekre zászlóhasználat esetén gyászlobogót kell kifüggeszteni, lobogóhasználat esetén a Magyar Köztársaság lobogóját és az európai lobogót félárbocra kell ereszteni.

Nemzeti gyásznapok:
 október 6. (az aradi vértanúk emléknapja)
 november 4. (az 56-os szabadságharc leverésének emléknapja)

A kormány eseti gyásznapokat is elrendelhet, ilyen volt például 2015-ben a párizsi terrortámadás miatt november 15, és 2017 január 23-a, az olaszországi buszbaleset miatt elrendelt gyásznap. Az eseti gyásznapokra is ugyanúgy vonatkozik a gyászzászló használata, ezért a középületek üzemeltetőinek ajánlott állandó jelleggel tartani raktáron gyászzászlót, hogy egy eseti gyásznap esetén azt rögtön kihelyezhessék.

A gyászzászló webshopunkból megrendelhető, többféle fizetési és átvételi lehetőséggel.

Vissza a blogba